Reklama

Reklama

Pikantne placuszki rybne

Kolejne nietypowe placki. Tym razem rybne, doprawione na styl azjatycki. Są pikantne i wyraziste w smaku. Zestawiłam je z lekkim dipem jogurtowym z dodatkiem soku z limonki - pisze Malwina Bareło, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy".

Czas przyrządzenia: 25 minut

Składniki

  • 200 g ryby o białym mięsie bez skóry i ości (np. dorsza)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3 jajka
  • 45 g mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

Rybę kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w rondelku, wlewamy mleko. Gotujemy przez 5 minut. Rybę odcedzamy, studzimy i dzielimy w dłoniach na malutkie kawałki. Cebulę dymkę i szczypior drobno siekamy.

W misce umieszczamy pastę curry, jajka, mąkę, sól. Mieszamy dokładnie do połączenia. Dodajemy rybę, cebulę i szczypior. Ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Placki odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu.

Przechowywanie:

W szczelnym pojemniku w lodówce do dwóch dni.

Dip z limonką

Czas przyrządzenia: 5 minut

Składniki

  • 60 g naturalnego serka kanapkowego
  • 60 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Przechowywanie:

W zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch dni.

Przepis pochodzi z książki Malwiny Bareło "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy". Znak Horyzont. Premiera: październik 2020 r.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje