Reklama

Pikantne pieczone udka

Pikantne udka to wyśmienity pomysł na aromatyczny obiad dla całej rodziny. Podawaj z domowymi frytkami i surówką.

Składniki

  • 4 udka
  • 2 główki czosnku
  • jabłko
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • po pół łyżeczki chili, pieprzu, mielonego imbiru, majeranku oraz rozmarynu
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1. Udka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym. 

2. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi mięso ze wszystkich stron. Wstaw na 2 godziny do lodówki. l Następnie wyjmij i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. 

3. Obierz czosnek. Jabłko umyj i pokrój w ósemki. Obłóż nimi mięso. 

4. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz około godziny. 

5. 15 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso ładnie się przyrumieniło. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy