Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pikantne mięsne kofty

Kofty możesz przygotować nie tylko z wołowiny, ale też z baraniny lub jagnięciny. Zadbaj o wyraziste przyprawy, które podkreślą ich smak. Zanim nadziejesz mięso na patyczki, pomocz je przez pół godziny w zimnej wodzie.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 średnie cukrowe cebule
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól
  • olej
  • po 1/2 pęczka posiekanej kolendry i natki pietruszki

Składniki na sos czosnkowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Obierz i drobno posiekaj cebule. Przełóż do miski i dodaj mięso oraz jajko.

2. Na suchej patelni upraż ziarna gorczycy i kminu rzymskiego. Rozetrzyj je w moździerzu, a następnie wymieszaj z pieprzem, tymiankiem, papryką, solą i sodą. Posyp mieszanką mięso i dodając stopniowo bułkę tartą, wyrób jednolitą masę. 

3. Zwilż dłonie wodą i uformuj z mięsa wałki. Nadziej je na długie patyczki. Posmaruj mięso olejem i grilluj na patelni, na złoto-brązowo. Gotowe, przykryj i trzymaj w cieple jeszcze przez 10 minut. 

4. Przygotuj sos czosnkowy: wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. 5. Kofty ułóż na talerzach. Posyp posiekaną natką i kolendrą. Podawaj z sosem czosnkowym.

Zobacz także: 

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | kofty

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje