Reklama

Reklama

Pikantne co nieco

Małe przekąski podawane do mięs i warzyw prosto z grilla.

Faszerowane pomidory

Reklama

Składniki na 4 porcje: 4 duże okrągłe pomidory, 30 dag półtłustego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 zielone ogórki, pęczek szczypiorku, opakowanie kiełków rzodkiewki, sól, pieprz, kilka listków sałaty

1. Pomidory umyj pod bieżącą wodą. Z każdego odetnij wierzch i łyżeczką (bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić skórki) wydrąż miąższ. Brzeg każdego pomidora powinien mieć ok. 1 cm grubości.

2. Pomidory oprósz w środku solą oraz pieprzem i ułóż je na talerzu wydrążoną częścią do dołu, aby spłynął z nich sok. To ważne, gdyż farsz zbyt mocno nasączony sokiem staje się za bardzo wodnisty i już nie tak smaczny.

3. Ogórka i szczypiorek dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Jednego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Drugiego ogórka pokrój w plasterki (nie musisz obierać go ze skórki). Szczypiorek posiekaj jak najdrobniej. Kiełki umyj pod bieżącą wodą i osusz.

4. Twaróg przełóż do miseczki, rozgnieć starannie widelcem i połącz z jogurtem naturalnym (jeśli nie jesteś na diecie, możesz dodać majonez połączony ze śmietaną). Następnie dodaj do twarożku pokrojonego ogórka, szczypiorek oraz kiełki rzodkiewki, dokładnie wszystko wymieszaj. Skosztuj i dopraw ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.

5. Pomidory napełnij przygotowanym farszem. Na talerzu lub półmisku ułóż plastry ogórka, listki sałaty i faszerowane pomidory. Podawaj jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut
Porcja: 150 kilokalorii

Kapuściana przekąska

Składniki na 5 porcji: 25 dag mąki, 1/2 łyżeczki cukru, 2 dag drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 jajka, żółtko, 5 dag masła, 1/2 kg włoskiej kapusty, cebula, 2 pomidory, 2 łyżki oleju lub masła, sól, pieprz

1. Masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej i lekko przestudź. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżki mleka, łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, szczyptę soli, pozostałe ciepłe mleko i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrób. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

2. Kapustę obierz z zewnętrznych liści, opłucz, drobno poszatkuj i duś ok. 10 minut w osolonej wodzie. Następnie osusz ją na sicie z nadmiaru wody. Cebulę drobno posiekaj, zaś umyte pomidory (możesz zdjąć z nich skórkę) pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, dodaj pomidory, kapustę i smaż wszystko razem ok. 5 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj dość grubo. Szklanką wycinaj krążki, w każdym uformuj ozdobny brzeg. Na środku krążków ciasta ułóż farsz i kładź je na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie odstaw na ok. 15 min, aby jeszcze trochę wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220° C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 270 kilokalorii

Szaszłyki z kurczaka

Składniki na 4 porcje: pierś z kurczaka, łyżka cukru, łyżka octu winnego, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki ostrego keczupu, sól, pieprz, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków, 1/2 melona lub grejpfruta (lub jedno jabłko)

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, usuń błonki, a następnie pokrój w cienkie paski.

2. Do małego rondelka wsyp cukier, dodaj ocet winny oraz sos sojowy i zagotuj. Gdy przestygnie, dodaj keczup, dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej pokrojonego w paski kurczaka. Wstaw do lodówki na dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Wykałaczki lub patyczki do szaszłyków mocz 30 min w zimnej wodzie lub nasmaruj je olejem. Nadziewaj na nie paski kurczaka, ułóż na blasze i piecz około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200° C. Możesz je też upiec na grillu lub na patelni grillowej.

4. Szaszłyki podawaj na ciepło lub na zimno, dekoracyjnie nadziane na melona (albo grejpfruta, albo na połówki jabłek).

5. Świetnym dodatkiem do tej mięsnej przekąski będą szaszłyczki z minimozzarelli i pomidorków koktajlowych. Potrzebne będzie opakowanie minimozzarelli w kulkach, pomidorki koktajlowe i listki bazylii. Na patyczki naprzemiennie nadziewaj kulkę mozzarelli, pomidorka oraz listek bazylii. Całość oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą oraz octem balsamicznym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut
Porcja: 200 kilokalorii

Cebulaki - knysze z cebulą

Składniki na 5 porcji (10 sztuk): 25 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, 4 łyżki mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 4 duże cebule, 4 łyżki oliwy lub oleju, żółtko, sól, pieprz, tymianek, ewentualnie 15-20 dag pieczarek

1. Mąkę przesiej przez sito. Masło roztop i przestudź. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko i tyle mąki, aby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia. Rozczyn połącz z resztą mąki, jajkami, ostudzonym roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Cebule obierz z łupin i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, posyp tymiankiem. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do smażącej się cebuli możesz też dodać obrane i pokrojone pieczarki.

3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm, a następnie szklanką wycinaj koła. Na środku każdego kółka ułóż farsz i natnij w 4 miejscach tak, aby 2 końce zlepić nad farszem.

4. Knysze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Żółtko rozmąć z 2 łyżkami wody, szczyptą soli i posmaruj nim z wierzchu cebulaki. Piekarnik nagrzej do 180° C. Knysze piecz 20-30 minut, aż staną się złotobrązowe. Smakują tak na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne paszteciki do czerwonego barszczu.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
|Porcja: 250 kilokalorii

Świat i Ludzie 25/2012

Dowiedz się więcej na temat: pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje