Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pikantna zupa z bobu

Zupa najlepiej smakuje po ok. godzinie, gdy wszystkie składniki się przegryzą.

Składniki

  • 1/2 kg bobu
  • 2 cebule czerwone
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 papryczki chili
  • 1 l bulionu z warzyw i kurczaka (filet)
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie:

Reklama

Ugotuj bób na twardo (zwykle wystarcza ok. 10 minut), a następnie obierz ziarna ze skórek. W garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone chili i smaż ok. 5 minut.

Pomidory sparz, by łatwiej obrać je ze skórek. Pokrój w kostkę. Ugotuj bulion na warzywach i pokrojonej w paski piersi z kurczaka. (Uwaga! Kurczaka możesz też lekko ugrillować, zamiast gotować w bulionie). Przypraw do smaku, następnie zalej nim wcześniej podsmażone warzywa.

5 minut przed końcem gotowania dodaj wcześniej obrany bób. Dopraw do smaku. Gotowe.

Zupę przed podaniem posyp ją natką pietruszki i ewentualnie niewielką ilości mozzarelli. Rada: zamiast kurczaka możesz dodać wędzony boczek lub w ogóle zrobić zupę w wersji wegetariańskiej. A jeśli nie masz ochoty na zupę, przygotuj sałatkę z ugotowanym bobem i kiełbasą chorizo.

Zobacz także:


Reklama

Reklama