Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów

Oto doskonały przepis na pyszną zupę. Nią zaskoczycie swoich gości

Składniki na 4 porcje

  • 350 g brukwi
  • 250 g dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka miodu
  • ⅓ łyżeczki chili w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • 1 chili zielone
  • 1 chili czerwone
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Obrać brukiew oraz dynię i pokroić w dużą kostkę.

Reklama

2. Rozgrzać masło i przesmażyć przez 5-7 min brukiew z dynią. Dodać 250 ml bulionu i dusić przez 20-25 min na wolnym ogniu, aż brukiew zmięknie.

3. Zmiksować warzywa z resztą bulionu, dodać miód, chili w proszku i doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, a następnie podgrzać.

4. Umyć chili, osuszyć, przekroić na poł, usunąć pestki, po czym drobno posiekać.

5. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe.

6. Zupę podawać gorącą, posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi, posiekanym chili oraz grubo mielonym pieprzem.

Czas przygotowania: 10 min

Przepis pochodzi z książki "Retrowarzywa"


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje