Reklama

Pikantna zapiekanka z ziemniakami

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 5

Składniki

  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • 250 g wiejskiej kiełbasy
  • 150 g sera gouda
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • chili
  • olej rzepakowy

Groch rozmrażamy na sitku. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut, odcedzamy i studzimy. Obraną cebulę drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę z czosnkiem.

Dodajemy pomidory z puszek, doprawiamy łyżeczką chili, ziół prowansalskich, pieprzem, solą i odrobiną cukru, mieszamy. Dusimy 15 minut na wolnym ogniu.

Kiełbasę kroimy pod kątem w plastry. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę osączamy z zalewy i mieszamy z groszkiem. Ziemniaki kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy ziemniaki, kukurydzę z grochem, kiełbasę, zalewamy sosem pomidorowym i delikatnie mieszamy. Na koniec wierzch posypujemy tartym serem.

Reklama

Pieczemy 20-25 minut w 200º C. Gdyby góra za bardzo się spiekała, pod koniec przykrywamy naczynie folią aluminiową. Podajemy na ciepło z surówkami.

Zobacz także: 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy