Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pikantna zapiekanka z ziemniakami

W 100 g ugotowanych ziemniaków znajdziemy tylko 80 kcal. Dlatego warto to warzywo wprowadzić do jadłospisu.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 5

Składniki

  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • 250 g wiejskiej kiełbasy
  • 150 g sera gouda
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • chili
  • olej rzepakowy

Groch rozmrażamy na sitku. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut, odcedzamy i studzimy. Obraną cebulę drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę z czosnkiem.

Reklama

Dodajemy pomidory z puszek, doprawiamy łyżeczką chili, ziół prowansalskich, pieprzem, solą i odrobiną cukru, mieszamy. Dusimy 15 minut na wolnym ogniu.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje