Reklama

"Pijany" szwarcwaldzki tort

Wypieki z czekoladowym akcentem mają szerokie grono wielbicieli. Należysz do nich?

Składniki

  • 5 jajek, sól
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały słoik wiśni w syropie lub w spirytusie
  • 50 ml wiśniówki
  • 100 g gorzkiej czekolady

Składniki na krem

  • 600 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem. Zmniejsz obroty miksera. Kolejno dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj do masy jajecznej. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 24 cm. Piecz 35-40 minut w 180°C. Wystudź. Rozkrój na 2 blaty. Nasącz je wiśniówką. 

2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Wystudź. Śmietanę ubij ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Połącz z żelatyną. Na dolnym blacie rozsmaruj 2/3 kremu. Rozłóż osączone wiśnie, lekko je wciskając. Przykryj drugim blatem. Wierzch oraz boki tortu pokryj pozostałym kremem i obsyp wiórkami czekolady.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy