Reklama

Reklama

Pietruszkowy humus z czarnym sezamem

Domowy hummus jest bardzo prosty w przygotowaniu. Co powiesz na wersję z podkręconym, pietruszkowym smakiem?

Składniki

  • 150 g cieciorki
  • pół cytryny
  • 150 ml oliwy
  • 100 ml wody z gotowania cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stołowe pasty tahini
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • czarny sezam

Sposób przygotowania:Zalewamy cieciorkę wodą i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy ok 45 min. Studzimy i odlewamy 100 ml wody, w której gotowana była cieciorka. Blendujemy ze wszystkimi składnikami do uzyskania gładkiej masy. Zostawiamy parę listków pietruszki, parę ziaren cieciorki oraz 50 ml oliwy do dekoracji. Posypujemy także czarnym sezamem. Podajemy z grillowaną tortillą. Prawda, że proste? Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: hummus | domowy hummus

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje