Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pierwsze ogórki

Już są! Polskie ogórki gruntowe. W sam raz na małosolne.

Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. nie musisz mieć nawet odpowiedniego naczynia - ogórki miłosne zrobisz w szklanym dzbanku, ceramicznym kociołku albo słoiku. Nie potrzebujesz nawet zakrętki (wystarczy przykryć je talerzykiem).

Reklama

Ogórki małosolne to hit pikników i genialny dodatek do grillowanego mięsa. Najlepsze są te wciąż lekko twarde i białawe w środku. Smakują latem i wakacjami!

Ekspresowe ogórki małosolne

Składniki: Kilogram małych twardych ogórków gruntowych, niewielka laska chrzanu, 2 gałązki kopru, 4 ząbki czosnku, 1 i 1/2 litra wody, 1i 1/2 łyżki soli, opcjonalnie: liście chrzanu.

Przygotowanie: W litrze letniej, wcześniej przegotowanej wody rozpuść łyżkę soli. Ogórki umyj i ułóż ciasno w szklanym naczyniu (na dnie powinno się wymościć je liśćmi chrzanu, ale bez tego także się obejdą). Jeśli chcesz aby ogórki szybciej "doszły"; odetnij im nieco koniuszki. Pomiędzy ogórki wetknij obraną laskę chrzanu, koper i lekko zgniecione ząbki czosnku. Zalej wodą tak, aby każdy ogórek był całkowicie zanurzony. Przykryj i odstaw w ciepłe zacienione miejsce. Mniejsze ogórki dobre już po trzech dniach. Na grubsze poczekasz około 5 dni.

Sałatka francuska

Składniki na 8 słoików: 4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg marchewki, 1 kg papryki czerwonej, żółtej, zielonej, 1 główka czosnku, 1 łyżka soli, natka pietruszki, Zalewa: 1 szklanka octu, 3 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 2 czubate łyżki soli, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, goździki.

Przygotowanie: Ogórki pokroić w talarki, cebulę w piórka, marchew utrzeć, paprykę pokroić w słupki, natkę pietruszki posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać, posolić, odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z olejem. Zakręcić. Słoiki wstawić do wrzątku, gotować ok. 20 minut.

Poznaj inne pomysły na fantastyczne ogórki gruntowe!

KS

Dowiedz się więcej na temat: ogórki małosolne | kiszenie ogórków | ogórki gruntowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje