Reklama

Reklama

Piersi z ziołami a'la cacciatore

Sycący obiad, każdy chętnie skosztuje.

Składniki

  • 3 podwójne piersi kurczaka ze skórą
  • 1 kg pieczarek
  • 25 dag pomidorków cherry
  • 2 puszki (po 40 dag) pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 10 dag sera mascarpone
  • 5 łyżek śmietany 18 proc.
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 8 gałązek tymianku
  • sól, pieprz, papryka, cukier

Przygotowanie:

Reklama

1. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory i zioła umyć. Mięso opłukać, filety przekroić na połówki. Wymieszać 3 łyżki mąki i po łyżeczce soli, papryki i pieprzu. W panierce obtoczyć kurczaka, usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

2. Kurczaka zdjąć z patelni, włożyć pieczarki, dobrze obsmażyć, dodać rozmaryn i połowę tymianku oraz cebulę. Gdy się zeszkli, wlać pomidory z puszki, poddusić razem, dodać koncentrat wymieszany z łyżką mąki, zagotować, doprawić.

3. Do sosu na patelni wlać wino, bulion, dodać pomidorki cherry, zagotować, doprawić. Przelać do naczynia żaroodpornego, wymieszać z mascarpone i śmietaną. Na wierzchu ułożyć kurczaka. Zapiekać 25 minut w temp. 180°C. Posypać posiekanym tymiankiem.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje