Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Piersi z kaczki ze śliwkami

Śliwki zawierają dużo błonnika i witamin. Teraz jest na nie czas. Możesz je wykorzystać jako dodatek do słodkich i wytrawnych dań.

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • gruboziarnista sól morska
  • pieprz
  • olej arachidowy (do smażenia)
  • 15 świeżych śliwek
  • 250 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki stołowe brandy
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 limonki
  • przyprawa pięć smaków
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżka migdałów w płatkach do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Do rondla wlej wino i brandy. Dorzuć laskę cynamonu, goździki i anyż gwiazdkowy. Gotuj przez 10 minut. Wlej sok z cytrusów. Odparuj połowę płynu. Dodaj szczyptę przyprawy pięć smaków i musztardę. 

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Skórę na piersiach kaczki natnij, aby wytopić tłuszcz. Natrzyj ją solą morską i pieprzem. Na patelnię wlej olej, połóż piersi skórą do dołu. Smaż, aż skóra będzie złocistobrązowa. Przewróć i smaż 3 minuty. Wstaw do piekarnika na 5-6 minut. 

3. Wydryluj śliwki. Rozgrzej na patelni olej. Ułóż je miąższem do spodu i smaż 2 minuty. 4. Na talerzu połóż połówki śliwek. Ułóż piersi. Podawaj z letnim sosem z czerwonego wina, posypane migdałami.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kaczka | śliwki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje