Reklama

Reklama

Pierś kacza w kompocie śliwkowym

Wyśmienity przepis Ewy Wachowicz na uroczyste danie: pierś kaczki w śliwkowym sosie.

Składniki

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • garść ziaren kolendry
  • sól

Składniki do podania

  • kluski śląskie z jabłkiem
  • domowe kiszonki

Składniki na sos

  • garść śliwek węgierek
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • kilka śliwek suszonych w dymie
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta ostrej papryki

Przepis pochodzi z 317. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć, nie naruszając mięsa. Z obu stron oprószyć solą, od strony mięsa posypać młotkowaną kolendrą. Przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny. Piersi ułożyć na suchej i zimnej patelni - skórą do dołu. Smażyć tak długo, aż wytopi się cały tłuszcz, po czym przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kilka minut. Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym - tym razem skórą do góry. Włożyć do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C, i piec przez 6-12 minut (co zależy od wielkości filetów).W tym czasie przygotować sos. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię z kaczym tłuszczem i dusić do miękkości. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo, nadmiar trzeba odlać. Po chwili wlać wino. Dorzucić suszone śliwki (wcześniej warto je namoczyć w wodzie). Trzymać na ogniu tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić miodem. Przyprawić ostrą papryką. Po upieczeniu mięso odłożyć na 5 minut, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z kluskami śląskimi oraz sosem śliwkowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje