Reklama

Pierożki z tuńczykiem

Empanadas to hiszpańskie pierożki smażone. Proponujemy w wersji z tuńczykiem.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 g smalcu
  • 1/2 tuńczyka z olejem z puszki
  • 2 białe cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • 1⁄2 łyżki soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Smalec podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj go z mąką, wodą, solą. Wyrób gładkie ciasto i odstaw na 30 minut. 

2. Paprykę obierz, umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski o długości ok. 2 cm. Cebule obierz z łupin, pokrój w plastry. 

3. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w plastry, dodaj paprykę i tuńczyka. Smaż ok. 5 min, dodaj oliwki i wystudź. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. 

4. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Wycinaj kółka o średnicy ok. 7 cm, rozpłaszcz je nieco w dłoni. Nakładaj pełną łyżkę farszu, dokładnie zlep brzegi. Smaż na głębokim tłuszczu.  

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy