Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Pierożki z nadzieniem wiśniowym

Składniki

  • 80 dag wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 3 herbatniki
  • cynamon
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • masło

Wiśnie opłucz i wydryluj. Wsyp do sitka i odstaw, aż ociekną z soku. Owoce skrop wiśniówką i wymieszaj z cukrem, pokruszonymi ciastkami i szczyptą cynamonu.

Reklama

Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie. Wsyp łyżkę soli, wbij jajko i wlej pół szklanki letniej wody. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je i za pomocą szklanki wykrój kółka.

 Na każde nałóż wiśniową porcję nadzienia. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi. 

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Do wrzątku włóż przygotowane pierogi i gotuj do momentu wypłynięcia. Przed podaniem polej je roztopionym masłem, aby się nie skleiły.

Polecamy:

Nalewka z wiśni

Racuchy z jabłkami

Chutney z żurawiną i rodzynkami

Kurkowa zupa krem

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje