Reklama

Reklama

Pierożki z mięsem i pokrzywą

Pokrzywa zawiera bardzo dużo żelaza i ma delikatny, lekko słodki smak. Wystarczy ją przelać wrzątkiem, a przestanie parzyć. Przygotuj z nią niezwykle smaczne i zdrowe pierogi, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki
  • 2 szklanki liści pokrzywy
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłej wody

Składniki na farsz

  • 2 szklanki posiekanego mięsa z rosołu (najlepiej drobiowego i wołowego)
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pokrzywę umyj, odsącz i przełóż do blendera. Wlej 100 ml wody i zmiel. 

2. Dodaj przesianą przez sito mąkę, sól, olej i pokrzywę (nie odsączaj jej). Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je odrobiną mąki. Zawiń ciasto w ściereczkę i odłóż na blat, na około 30 minut. 

3. Przygotuj farsz: obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Ostudź i dodaj do drobno pokrojonego mięsa (możesz je też zmielić). Wsyp bułkę tartą, koperek, sól i pieprz ziołowy oraz wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dania z pokrzywą 

4. Oprósz stolnicę mąką. Podziel ciasto na trzy części i każdą kolejno rozwałkuj na cienkie placki. Niedużą szklaneczką wytnij kółka. Na połowę z nich nałóż porcję farszu. Przykryj drugim kółeczkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi. 

5. Zagotuj w dużym garnku wodę z 1/2 łyżeczki soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucaj partiami pierożki. Zmniejsz ogień, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez dwie minuty. Podawaj z podsmażoną cebulką.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje