Reklama

Reklama

Pierożki z dynią i kaszą pęczak

Składniki na ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • ok. 230 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g dyni
  • ½ szklanki kaszy pęczak
  • sól, pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1 średnia szalotka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka masła klarowanego

Składniki na palone masło szałwiowe:

  • 100 g masła
  • 10 listków szałwii

Przygotowanie:

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Dynię obierz ze skóry, pokrój w mniejsze kawałki, skrop oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika mniej więcej na 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj na gładkie purée. Wsyp kaszę na sitko i płucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta.

W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody (proporcja wody do kaszy - 3:1) razem z łyżką oleju i łyżeczką soli. Wsyp kaszę, zmniejsz ogień na minimum i przykryj garnek. Gotuj około 15-20 minut. Wyłącz gaz i odstaw kaszę na kolejne 15 minut. Po tym czasie kasza jest gotowa.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż na nim posiekaną szalotkę. Połącz w misce purée z dyni, ugotowaną kaszę pęczak, usmażoną szalotkę oraz sezam i przyprawy (pamiętaj o dobrym przyprawieniu, ponieważ nieprzyprawiony farsz sprawi, że całe pierożki będą mdłe). Farsz jest gotowy.

Przesiej make przez sitko, dodaj sól. Następnie wlewaj małym strumieniem ciepłą wodę, a drugą ręką zagniataj ciasto. Wyrób dokładnie ciasto i odstaw je pod ciepłą miskę mniej więcej na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wytnij z niego kółka. Na środek nakładaj łyżeczką farsz i lep pierogi. Wrzucaj je do osolonego wrzątku i gotuj około 2 minut od wypłynięcia. W rondelku roztop masło i dodaj liście szałwii. Pilnuj, aby masło się nie przypaliło. Masło jest gotowe, kiedy będzie miało mocno brązowy kolor. Podawaj pierożki polane palonym masłem szałwiowym.

Przepis pochodzi z książki "Superfoods" Damiana Kordasa

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje