Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pierogi z truskawkami

Składniki na ciasto

  • 4 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • śmietana 18 proc. tłuszcz

Przygotowanie:

Reklama

Przesiej mąkę na stolnicę. Zrób w niej wgłębienie, a następnie dodaj sól, miękkie masło oraz wbij dwa jajka.

Powoli dodawaj letnią wodę (około jednej szklanki), zagarniając ciasto do środka. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

Umyj i oczyść z szypułek truskawki. Jeśli są bardzo duże, przekrój na pół. Odłóż je na chwilę na sito, aby dobrze odciekły z nadmiaru soku, a następnie posyp cukrem.

Rozwałkuj cienko ciasto. Weź szklankę i wytnij nią kółka. Na każde kółko ciasta połóż porcję truskawek. Zwiń i dokładnie zlep końce. Aby sobie ułatwić zadanie, możesz oprószyć ciasto odrobiną mąki (ale nie przesadź z ilością - nadmiar mąki sprawia, że ciasto staje się twarde). Gotowe pierogi przykryj czystą ściereczką, aby nie wyschły.

W dużym garnku zagotuj wodę i wsyp szczyptę soli. Zmniejsz płomień i wrzucaj partiami pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 1-2 minuty, a następnie delikatnie wyłów je łyżką cedzakową. Rozłóż jeszcze ciepłe na talerze i podawaj razem ze śmietaną lub jeśli wolisz - jogurtem naturalnym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje