Reklama

Reklama

Pierogi z soczewicą i cebulką

Pierogi to danie, które gości w każdym polskim domu. Najbardziej popularne są ruskie, ale można je spotkać również w innym wydaniu. Oto sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą, które są świetną alternatywą dla tych klasycznych.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół łyżki masła
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania:

Reklama

Soczewicę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie.

Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie ok. 20 minut na małym ogniu.

Cebule kroimy i podsmażamy na patelni. Czekamy aż się zeszkli, co chwilę mieszając.

W między czasie ścieramy marchew na tarce, przeciskamy czosnek przez praskę oraz odsączamy soczewicę.

Wszystko dodajemy do podsmażonej cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

Farsz przekładamy do miski i czekamy aż się ostudzi.

Szklankę mąki, wodę, jajko oraz masło ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli do smaku.

Rozwałkowujemy i wykrawamy okręgi.

Na przygotowane okręgi nakładamy farsz i formujemy pierogi.

Gotujemy ok. 4 minuty we wrzątku.

Podajemy z cebulką oraz masłem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje