Reklama

Pierogi z soczewicą

Koniec lata i początek jesieni to najlepszy sezon na warzywa. Dojrzałe w słońcu, pełne witamin, poprawią Twoją odporność. Polecamy przepis na smakowite pierogi z soczewicą, cebulą i boczkiem.

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • jajko
  • szklanka gorącej wody

Składniki na farsz

  • kilogram soczewicy
  • duża cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąkę na pierogi wsyp do miski, stopniowo zalewaj gorącą wodą i mieszaj nożem. Gdy powstanie rodzaj kluseczek, dodaj jajko i wyrób ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. 

2. Soczewicę ugotuj i pozostaw do przestygnięcia. l Przesmaż cebulę z boczkiem i dodaj do soczewicy (trochę boczku zostaw na okrasę). Przypraw solą, pieprzem i cząbrem. Dokładnie wymieszaj. 

3. Ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Wykrawaj szklanką kółka. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w słonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy