Reklama

Reklama

Pierogi z serem i kaszą gryczaną

Smakowity przepis na pierogi prosto z Lubelszczyzny. Co za smak!

Składniki na ciasto

  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko

Składniki do podania

  • karmelizowana cebula
  • koperek

Składniki

  • 250 g boczku wędzonego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • ½ kg sera białego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 339. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na sypko, wystudzić.

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.

Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Wymieszać z kaszą i śmietaną. Dodać boczek z cebulą - nadmiar tłuszczu zlać do miseczki (można okrasić nim ugotowane pierogi). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą.

Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Wykroić krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałożyć mniej więcej łyżkę farszu. Zlepić.

Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia). Zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić.

Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.

Darmowy program - rozlicz PIT 2020

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Pierogi z serem i kaszą gryczaną | kuchnia lubelska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje