Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pierogi z mięsem i kaszą

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 g ugotowanego lub upieczonego mięsa, np. wołowiny z rosołu
  • po 1 ugotowanej marchewce i pietruszce
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz

Do przesianej mąki dodaj ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju. Mieszając powoli dolewaj wodę (ok. 1 szklanka), regulując gęstość ciasta. Powinno być ono gładkie, elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeśli będzie za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste - dolej odrobinę wody. Włóż do miski, przykryj i odstaw na 15-30 minut, by "odpoczęło". Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 

Reklama

Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju zeszklij drobno posiekane cebule. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 1-2 min. Mięso zmiel w maszynce razem z marchewką i pietruszką. Dodaj do niego przestudzoną cebulę, kaszę, jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Nałóż farsz i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól ją i wlej łyżeczkę oleju. Partiami wrzucaj pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ok. 5 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje