Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pierogi z kaszą i serem

Składniki

  • 350 g mąki
  • jajo
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 200 g białego sera
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 nieduże cebule
  • po 50 g niedużych pieczarek i boczku wędzonego
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej

Przygotowanie:

Reklama

Z mąki, jaja, szczypty soli i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny. Natkę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy plastikowym nożem.

Gotujemy niepełne cztery szklanki wody z łyżką oleju i solą. Do wrzątku wsypujemy kaszę gryczaną. Kiedy całość ponownie się zagotuje, mieszamy, przykrywamy garnek i trzymamy na małym ogniu 5-7 minut. Kiedy kasza będzie sypka, studzimy. Ser przynajmniej raz mielimy.

Jedną cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Przekładamy do miski, dodajemy zmielony ser, ostudzoną kaszę, natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i wyrabiamy, by składniki się połączyły. Gdyby farsz był za suchy, dodajemy 2-3 łyżki oleju i odstawiamy na kilka minut.

Z ciasta pierogowego odkrawamy kawałek i w miarę cienko rozwałkowujemy. Wycinamy krążki, nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy. Z pozostałego ciasta w ten sam sposób przygotowujemy kolejne pierogi, które następnie gotujemy w osolonej wodzie. Drugą obraną cebulę i wędzony boczek kroimy w niedużą kostkę, a oczyszczone pieczarki w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę, boczek, pieczarki z odrobiną majeranku. Gotową okrasę zdejmujemy z ognia. Ugotowane i odcedzone z wody pierogi przekładamy na talerze i podajemy ze skwarkami i smażonymi pieczarkami.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje