Reklama

Reklama

Pierogi z gruszką

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są dania z naszej własnej strefy klimatycznej. Rodzime produkty są zdrowsze, gdyż nie są długo transportowane i przechowywane. Zatem czy może być coś lepszego niż własnoręcznie lepione pierogi z naszymi polskimi gruszkami?

Składniki

  • 1/2 l kefiru
  • 70 dag mąki
  • jajko
  • sól
  • cukier
  • słodka śmietana
  • listki mięty
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Umyte gruszki pokrój na kawałki, posyp mąką i cukrem. Odstaw do lodówki. 

Mąkę połącz z kefirem, jajkiem, solą i cukrem. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż na 2 godziny do lodówki. 

Po tym czasie podziel ciasto na 4 części i uformuj rulony. Pokrój jak na kopytka. Powstałe kluski spłaszcz i rozwałkuj na cienkie placki. Na każdy wyłóż łyżkę owocowego farszu i sklej. 

Doprowadź w garnku wodę do wrzenia, wsyp po łyżce soli i cukru. Wrzuć pierogi i gotuj, aż wypłyną. 

Danie podawaj polane słodką śmietaną i udekorowane listkami mięty.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje