Reklama

Pierogi leniwe

Składniki

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • 3 jaja
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • bułka
  • tarta i masło do dekoracji

1. Ziemniaki mielimy z twarogiem. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej razem z przesianymi mąkami, solą i wyrabiamy. Białka zaś ubijamy na sztywno i łączymy z masą.

2. Na stolnicy posypanej mąką formujemy z masy wałki o średnicy 3 centymetrów, spłaszczamy i kroimy w romby. Gotujemy we wrzątku do wypłynięcia. Podajemy polane masłem z bułką tartą.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy