Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pielmieni

Czosnek dodaje smaku i aromatu wielu daniom mięsnym, mącznym oraz warzywnym. Świetnie smakuje w pierożkach rosyjskich pielmieni.

Składniki na ciasto

  • 60 dag mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 30 dag mięsa wołowego
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, olej i wymieszaj. Zagnieć ciasto, dodając porcjami wodę. 

2. Owiń je folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz. 

3. Mięso pokrój w kostkę i zmiel w maszynce razem z cebulą. 

4. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. 

5. Ciasto podziel na mniejsze części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Wycinaj kieliszkiem krążki, nakładaj farsz i formuj pielmieni. Gotuj w osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje