Reklama

Pielmieni

Pierożki pielmieni pochodzą z Syberii. W języku mieszkańców Uralu nazwa oznacza „chlebowe ucho”. Można je przygotowywać z różnymi rodzajami mięsa mielonego. Ważne, aby było ono wymieszane z bulionem. Warto lepić małe pierogi, żeby w całości wkładać je do ust. Wtedy nie wypłynie z nich pyszny rosołek.

Składniki na ciasto

  • 700 g mąki
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na farsz

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 100 ml rosołu
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Składniki dodatkowe

  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj farsz: wołowinę i wieprzowinę dokładnie wymieszaj. Wlej rosół, dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz żółtko. Wsyp sól i dużą szczyptę pieprzu. Wszystko porządnie wyrób, aż powstanie jednolita masa. 

2. Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą i powoli dodawaj letnią wodę. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie odchodzić od rąk. 

3. Rozwałkuj je na grubość około 2 mm. Wytnij kółka niedużą szklaneczką. 

4. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu. Uformuj małego pierożka, a następnie zlep jego końce. Pielmieni Kuchnia ułóż na stole i oprósz odrobiną mąki. Przykryj ściereczką, aby nie wyschły. 

Reklama

5. Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Wrzucaj partiami pielmieni i czekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Wówczas gotuj je jeszcze około trzech minut. Wyjmij łyżką cedzakową. 

6. Podawaj pielmieni posypane koperkiem. Doskonale smakują też z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z podsmażoną cebulką.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy