Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczony łosoś serwowany na szpinakowej kołderce

Ryba i mięso drobiowe pieczone w pergaminie lub aluminiowej folii są niezwykle smaczne i soczyste.

Składniki

  • 300 g świeżego łososia (2 dzwonka lub filety)
  • 1 cytryna
  • 100 g pora
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sól morska
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Włóż pokrojonego w cienkie plasterki pora i smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż zmięknie. Przypraw go solą i pieprzem. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki. 

2. Z folii aluminiowej wytnij 2 kwadraty o boku dł. 30 cm. Ułóż na nich plastry cytryny i kawałki łososia. Przykryj podsmażonym porem, posyp tymiankiem i skrop łyżką oliwy. Folię z łososiem zawiń w luźny pakiecik. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Zapiekaj 13-15 minut. 

3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek oraz liście szpinaku i podsmaż. Oprósz świeżo mielonym pieprzem oraz solą morską. Skrop sokiem z cytryny. Łososia w pakiecikach podawaj na szpinaku.  

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje