Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczony kalafior ze smażonymi w maśle kaparami

Kalafior jest idealny sam w sobie, ale również jako dodatek do pieczonego kurczaka, indyka czy grillowanej ryby - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.

Składniki - na 4–5 porcji

  • 1 spory kalafior
  • 3 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Składniki - smażone kapary

  • spora garść odsączonych z zalewy kaparów
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 1 mała biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny

Składniki - dodatkowo

  • garść siekanej natki pietruszki


Kalafiora pozbaw liści i odetnij nadmiar korzenia. Natrzyj go oliwą wymieszaną z miodem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25-30 min. Kalafior powinien apetycznie się przypiec. Nie obawiaj się delikatnie zwęglonych elementów na jego powierzchni - to tylko podkreśli jego wspaniale orzechowy smak.

Reklama

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę i posiekany czosnek. Kiedy ładnie się przysmażą, wrzuć odsączone kapary. Uważaj, bo będą strzelać! Smaż około 3-4 min, aby kapary zrobiły się nieco chrupiące. Pod koniec wciśnij do środka odrobinę soku z cytryny.

Gotowego kalafiora wyjmij z pieca i polej z wierzchu mieszanką smażonych kaparów. Posyp jeszcze natką pietruszki i podawaj.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje