Reklama

Reklama

Pieczony kalafior z harissą

Papryka i pomidory, puszysty kuskus, jogurt z miętą.

Czas przyrządzenia: 1 godz. 20 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kalafior (800 g)
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • 2 czubate łyżki harissy różanej
  • 300 g kuskusu
  • 1 pęczek mięty (30 g)
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Oberwij zwiędnięte liście kalafiora i podziel go na ćwiartki. Pokrój papryki na cztery części, a pomidory na połówki (usuń gniazda nasienne).

Podziel czosnek na ząbki, ale ich nie obieraj. Wrzuć wszystko do dużej solidnej brytfanny, polej 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami czerwonego octu winnego, dodaj harissę, szczyptę soli i pieprzu, a na koniec trochę wody i wszystko starannie wymieszaj. Przykryj brytfannę folią aluminiową, postaw na średnim ogniu, a kiedy jej zawartość zacznie skwierczeć, przełóż naczynie do piekarnika na 40 minut.

kalorie 513 kcal

tłuszcze 14 g

tł. nas. 2,7 g

białka 18,9 g

węglow. 82,4 g

cukier 19,2 g

sól 1,4 g

błonnik 10,8 g

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera "7 sposobów" wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways). Zdjęcia: Levon Biss. Premira: 14 października.


Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje