Reklama

Reklama

Pieczony filet z pstrąga

Lekko, zdrowo i przede wszystkim smacznie. Polecamy sprawdzony przepis na pieczone pstrągi z pieczonymi ziemniakami.

Składniki

  • 4 pstrągi potokowe najlepiej z Ojcowa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • masło klarowane do pieczenia

Składniki do podania

  • kapusta kiszona
  • ziemniaki pieczone
  • cząstki cytryny

Składniki na ziemniaki z pieca

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • tymianek
  • oliwa

Przepis pochodzi z 342. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować i pokroić w ósemki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać cebulą pokrojoną w piórka. Dorzucić czosnek w łupinie. Przyprawić tymiankiem, oprószyć solą, skropić oliwą. Wymieszać i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Ryby pozbawić głów, wyciąć kręgosłupy, odciąć płetwy oraz paski mięsa od strony brzucha. Widoczne ości usunąć pęsetą.

Tuszki skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Filety złożyć i umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku (30 minut, temp. 180 st. C).Podawać z cząstkami cytryny, pieczonymi ziemniakami oraz kapustą kiszoną.

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Dowiedz się więcej na temat: Pieczony filet z pstrąga | zdrowy obiad

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje