Reklama

Pieczony czarniak norweski

Pyszny i zdrowy sposób na obiad

Składniki

  • 700g fileta czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
  • 6 szt. ziemniaków
  • 200g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • olej

Składniki na sos

  • 3 łyżki pietruszki
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 180°. Czarniaka norweskiego pokrój na równe porcje. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól i skrop oliwą.  Włóż ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (górna część) na ok. 15 minut.
Pokrój pieczarki i drobno posiekaj czosnek, natkę pietruszki i bazylię. Podsmaż pieczarki i czosnek na niewielkiej ilości oliwy przez 1-2 minuty. Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem. Podsmażone i doprawione pieczarki dodaj do ziemniaków w naczyniu. Posyp bazylią, solą i pieprzem, dodaj czarniaka. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wyłóż wokół ryby. Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.

Reklama

Sos: Drobno posiekaj pietruszkę, miętę i czosnek. Zmiksuj kapary, musztardę i oliwę z oliwek. Wymieszaj razem wszystkie składniki, aby uzyskać gęsty kremowy sos.        Danie podawaj z sosem obok ryby.

Czas przygotowania: 20 - 40min

Porcja dla 4 osób

Czytaj też:

Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym

Czarniak norweski. Dlaczego warto po niego sięgać?

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy