Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Pieczony camembert z jabłkiem

Z tymiankową gruszką i sosem truskawkowo-granatowym


Składniki na 4 porcje:

Reklama

camembert

kwaśne jabłko

laska wanilii

sok z ½ cytryny

pieprz mielony

kilka liści młodego szpinaku

kilka liści sałaty

Tymiankowa gruszka:

gruszka

łyżka miodu

¼ szklanki wody

kilka listków świeżego tymianku

kilka listków świeżego rozmarynu

Sos truskawkowy:

200 g mrożonych lub świeżych truskawek

2 łyżki brązowego cukru

szklanka soku z granatu

2-3 listki świeżej bazylii

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj jabłko, ziarna wanilii i sok z cytryny. Składniki dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zetnij górę camemberta i ją odrzuć. Na wierzchu sera ułóż kawałki jabłka. Ser zapiekaj w piekarniku w 120 stopniach do momentu, aż się zrumieni i zacznie bulgotać.

Wlej na patelnię miód i wodę. Dorzuć tymianek i rozmaryn. Gotuj do momentu, aż woda zacznie się pienić. Dodaj cienkie plastry gruszki i poczekaj, aż zmiękną. Ułóż je na pergaminie i odstaw do wystygnięcia. Na patelnię wsyp truskawki i cukier. Poczekaj, aż truskawki zaczną się rozpuszczać i dolej sok z granatów. Gotuj, aż truskawki staną się pulpą, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj porwane liście bazylii. Ser podawaj z sałatką ze szpinaku, sałaty i gruszek, polaną sosem truskawkowym.

 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje