Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczone ziemniaczki z boczkiem i serem

Mają dużo składników odżywczych, są niedrogie i aż się proszą, by przyrządzić z nich pyszną kolację!

Składniki

  • 4 duże, podłużne ziemniaki
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • 2 łyżki twarogu
  • 1 mała cebula
  • 8 plasterków bekonu lub wędzonego boczku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy

Składniki dodatkowe

  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki wyszoruj, ale ich nie obieraj. Zalej je wodą i ugotuj na półtwardo. 

2. Po ostudzeniu natnij ziemniaki wzdłuż i odkrój z nich 1/3. Z odciętych części wybierz łyżką ziemniaki i przełóż je do miski (skórki wyrzuć, nie będą już potrzebne). Z pozostałych ziemniaków również wydrąż około 2 centymetry. 

3. Dodaj je do miski razem z rozgniecionym twarogiem, mlekiem, szczyptą soli, pieprzu i rozmarynu. 

4. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Przesmaż je na oleju i dodaj do Nasze pyszne masy. Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.

5. Napełnij farszem ziemniaki. Ułóż je na blasze posmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 15 minut. 

6. Następnie wyjmij ziemniaki z piekarnika. Ułóż na nich pokrojony w kosteczkę bekon lub boczek i posyp mozzarellą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze przez około 5 minut. Na upieczone ziemniaki nałóż porcję śmietany i posyp szczypiorkiem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje