Reklama

Reklama

Pieczone żeberka z ziemniakami

Początek maja kojarzy się z grillowaniem i biesiadami. Teraz nie możemy tego robić, ale nie rezygnujmy z relaksu. Zwłaszcza, że pyszne piknikowe menu możemy łatwo zrobić w swojej kuchni.

Składniki na marynatę

  • 4 łyżki łagodnej musztardy
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2-3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka majeranku lub oregano
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Składniki pozostałe

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Sposób przygotowania:

Reklama

1. 3-4 godziny przed pieczeniem żeberek przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę z miodem i ketchupem. Dodaj drobno posiekany czosnek, olej, słodką i ostrą paprykę oraz majeranek lub oregano. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Posmaruj marynatą umyte i osuszone żeberka i wstaw na minimum 3 godziny do lodówki. 

2. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wstaw naczynie. Piecz żeberka przez 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W trakcie posmaruj mięso resztką marynaty. 

3. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki. Wrzuć do miski, oprósz solą i skrop olejem. Wymieszaj i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, aż się zarumienią. 

4. Jogurt wymieszaj z majonezem i czosnkiem. 

5. Podawaj pieczone żeberka z ziemniakami i sosem jogurtowo-majonezowym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje