Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczone warzywa z sosem tzatziki

Składniki

  • 1 burak
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 batat
  • 50 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 1 główka czosnku
  • sól niskosodowa, pieprz, papryka suszona
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 garście rukoli

Składniki na sos tzatziki

  • 2 ogórki kiszone lub 1 świeży
  • 4–5 łyżek serka twarogowego 2%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżki octu jabłkowego
  • sól niskosodowa, świeży zmielony pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Warzywa pokrój w ćwiartki, paski, kostkę. Przełóż do naczynia z pokrywą i posyp łyżeczką papryki, szczyptą soli i pieprzu. Przykryj i dokładnie wymieszaj, potrząsając pojemnikiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp warzywa i rozmieść równo na blasze.

Główkę czosnku przekrój w poprzek i ułóż obok warzyw. Piecz około 20 minut w 190°C. Całość przełóż do miski, dodaj liście rukoli, posyp orzechami i pestkami. Na koniec dodaj wyciśnięte z łupinek ząbki czosnku i polej oliwą. Podawaj z sosem tzatziki, posyp fetą.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu"


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama