Reklama

Reklama

Pieczone ruskie pierogi

Tradycyjnie ruskie pierogi się gotuje, ale ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną. Twaróg w farszu zastępuje tofu z sokiem z cytryny. Przepis pochodzi z książki Idy Kulawik "Roślinna kuchnia polska".

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 kostki (360 g) tofu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 cebule
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
  • ok. 3 szklanek (750 ml) mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • olej (do smażenia)
  • ew. szczypiorek / natka pietruszki

Przygotowanie:

Reklama

Przygotuj farsz. Ziemniaki ugotuj. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Tofu rozgnieć, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.  

Rozgnieć ziemniaki i dodaj do nich tofu i cebulę z olejem. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać pokrojoną natkę pietruszki lub posiekany szczypiorek.  

Przygotuj ciasto. Pokrusz drożdże w misce, dodaj łyżkę mąki, cukier i szklankę (250 ml) ciepłej wody, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodaj do miski olej, sól i resztę mąki. Wymieszaj dokładnie i przez chwilę wyrabiaj ciasto rękami. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, żeby wyrosło.  

Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę na oprószonych mąką blacie lub stolnicy, a następnie rozwałkuj na cienki placek i miseczką wytnij z niego koła. Na każde kółko nałóż farsz i sklej. Ułóż pierogi na papierze do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni (aż się zarumienią).

Wskazówki: Jeżeli chcesz, żeby pierogi  miały więcej wartości odżywczych i były bogatsze w błonnik, możesz zrobić  ciasto z pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej  albo połowę mąki zastąpić  mąką pełnoziarnistą. 

Zobacz także:



Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje