Reklama

Pieczone pierożki

Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!

Składniki na ciasto

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka

Składniki na farsz

  • 25 dag sera feta
  • 1/2 papryki
  • 6 suszonych pomidorów
  • 12 oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 garść liści bazylii

Składniki na sos

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Mąkę posiekać z masłem, dodać 1 jajko, śmietanę i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. 

2. Pomidory z puszki przelać do garnka, dodać posiekany czosnek. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką, zblendować. 

3. Paprykę, papryczkę chili, oliwki, pomidory, liście bazylii i cebulę posiekać, ser pokruszyć. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

4. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć koła o średnicy 8-10 cm. Nałożyć farsz, zakleić. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika, piec 40 min w temp. 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy