Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczone pierogi

Pyszne pierogi w zupełnie nowej odsłonie.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • ¾ szklanki letniej wody

Składniki na farsz

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 350 g ziemniaków
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 50 g rodzynek
  • 15 g masła
  • słodka i ostra mielona papryka
  • gałka
  • muszkatołowa l olej l sól l pieprz l jajko

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Wlej przestudzone masło oraz wodę. Delikatnie mieszając, ugnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na 60 min. 

2. Umyte mięso pokrój w małą kostkę. Rodzynki oraz umytą natkę pietruszki posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso. Obsmaż na rumiano. Oprósz solą oraz pieprzem, przełóż do miski. Do gorących ziemniaków dodaj masło, ubij tłuczkiem na jednolitą masę. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gdy wystygną, dodaj mięso, rodzynki oraz posiekaną natkę, wymieszaj. 

3. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Miseczką wytnij krążki. Brzegi ciasta posmaruj wodą, rozłóż nadzienie i zlep brzegi. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.

Reklama

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje