Reklama

Pieczone klopsiki

Składniki

  • 2 czerstwe bułki
  • szklanka mleka
  • 10 dag boczku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • bagietka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • jajko
  • 50 dag mielonego mięsa
  • sól i pieprz
  • 4 zielone papryczki chili
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Bułki namocz w mleku. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem i chwilę podsmaż.

W dużej misce roztrzep jajko, dodaj odciśnięte z mleka bułki i wszystko połącz z mięsem, łyżką koncentratu, boczkiem i natką pietruszką. Z masy uformuj klopsiki i ułóż na blasze. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 210°C przez 20 minut.

Reklama

W tym czasie umyj i oczyść z gniazd nasiennych papryczki, osusz je na papierowym ręczniku i podpiecz na rozgrzanej patelni.

Bagietkę pokrój na centymetrowe kromki i podpiecz w piekarniku. Na każdej ułóż grillowaną papryczkęi kulkę mięsną. Całość zepnij wykałaczką.


Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy