Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczone jabłka na przewlekłe zaparcia

Jak działają?

Reklama

Pieczone jabłka, podobnie jak surowe, zawierają sporą ilość pektyn i błonnika. Pektyny przyśpieszają przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn i regulują poziom cholesterolu we krwi.

Błonnik z kolei usuwa zbędne resztki pokarmowe z jelit (likwiduje zaparcia) i syci na dłużej. Pieczone jabłka, są łatwiejsze do strawienia, dzięki temu są polecane szczególnie osobom starszym. Nie trzeba ich też dodatkowo dosładzać, bo poprzez utratę wody podczas pieczenia w naturalny sposób stają się słodsze.

W związku z tym, że mają nieco więcej kalorii niż surowe zaleca się zjadanie nie więcej niż 2 owoców w ciągu dnia, najlepiej 2 godziny po posiłku. Ważne! Jedynym minusem tego deseru jest to, że pod wpływem wysokiej temperatury jabłka tracą spore ilości witaminy C.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje