Reklama

Reklama

Pieczona szynka: Pomysł na noworoczny obiad

W zestwaie idealnie prezentują się jabłka zapiekane w skórkach.

Czas przyrządzenia: 95
Składniki dla: 12

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
  • 2-3 jabłka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
  • 5 łyżek soku jabłkowego
  • 10 ziaren jałowca
  • po pół łyżeczki kminku i ostrej papryki
  • szczypta cynamonu
  • liść laurowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ziarna jałowca tłuczemy np. w moździerzu. Obrany czosnek miażdżymy, ucieramy z solą i jałowcem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę z tłuszczem nacinamy w kratkę. Szynkę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na noc.  

Po tym czasie mięso smarujemy dżemem, prószymy pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i pokruszonym liściem laurowym. Mięso układamy w brytfannie. 

Wokół rozkładamy połówki cebuli, podlewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180ºC. Dokładamy ćwiartki lub ósemki jabłek. Gdy mięso się ładnie zarumieni, przykrywamy folią spożywczą i dopiekamy jeszcze 50 minut. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: pieczeń | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje