Reklama

Pieczona kapusta po wołyńsku

Na Ukrainie kapustę po wołyńsku jada się najczęściej jako osobną przekąskę, choć pojawia się ona także w towarzystwie dania głównego – jako sałatka.

Składniki:

1 średnia kapusta (zwykła)

czosnek

sól

natka pietruszki

koperek

500 ml zalewy z ogórków kiszonych

100 ml oleju

przepis dla 6-8 osób

1. Umyj kapustę i pokrój ją w ćwiartki.

2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i zapiecz kapustę, aż zmieni kolor na lekko brązowy.

3. Zarumienioną kapustę pokrój na mniejsze kawałki.

4. Wyciśnij czosnek i utrzyj go z olejem, solą, pietruszką i koperkiem.

5. Zalej kapustę zalewą z ogórków kiszonych i dodaj czosnek z przyprawami.

Reklama

6. włóż sałatkę na kila godzi do lodówki.

Przepis pochodzi z książki "Ukraina smaków"

Bogracz

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy