Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pieczona dorada z masłem i rozmarynem

Do pieczenia najlepiej nadaje się cała i koniecznie świeża ryba. W jej skórze można zrobić po trzy nacięcia z obu stron, włożyć w nie plasterki czosnku i posypać oregano.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 duże dorady w całości (oczyszczone)
  • 2 cytryny
  • 2 czerwone cebule
  • 20 dag pomidorów cherry
  • 2 garści świeżego rozmarynu
  • 20 dag miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Rozmaryn opłukać, obsuszyć, połowę posiekać, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać z masłem i czosnkiem. Ułożyć na folii, zwinąć ciasno i skręcić po bokach jak cukierek. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. 

2. Cytrynę sparzyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Rybę umyć, oczyścić, osuszyć, obsypać solą i pieprzem w środku. Do wnętrza ryby włożyć po gałązce rozmarynu i po trzy plasterki cytryny. Cebulę pokroić w ósemki, pomidory umyć. 

3. Na dno brytfanny wlać olej, włożyć rybę, obłożyć ją cebulą, pomidorami i rozmarynem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 20-25 minut. Z masła usunąć folię, pokroić je w grube talarki, ułożyć na rybie, od razu podawać.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: dorada | ryba

Reklama

Reklama

Reklama