Reklama

Reklama

Pieczona cielęcina w sosie wiśniowym

To delikatne oraz bardzo smaczne mięso jest idealne dla dzieci i seniorów. Cielęcina to świetna baza dla zup, polecamy ją także w postaci pieczeni z wyśmienitym sosem wiśniowym.

Składniki

  • 4 sznycle
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka oleju
  • gałązki rozmarynu

Składniki na sos wiśniowy

  • 2 szklanki wiśni
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Sznycle umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. 

2. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny. Natrzyj mięso i włóż na godzinę do lodówki. Następnie przełóż je do rękawa do pieczenia. Wlej marynatę i wrzuć dwie gałązki rozmarynu. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut w 180 st. C. 

3. Przygotuj sos: tłuszcz z cielęciny przelej do rondelka. Dodaj wydrylowane wiśnie, miód i cynamon do smaku. Gotuj przez 5-10 minut, wsyp mąkę i wymieszaj. Podawaj sznycle z sosem, udekorowane rozmarynem. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: cielęcina | pieczona cielęcina

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje