Reklama

Pieczeń z fasolką

Na noc przed obróbką mięso natrzyj olejem z musztardą oraz roztartym czosnkiem i wstaw do lodówki. Stanie się bardziej kruche i szybciej się dopiecze.

Składniki

  • 60 dag schabu bez kości
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 60 dag fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag tartego żółtego sera (np. gouda)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cząber
  • tłuszcz do formy

1. Schab i kurczaka umyć, osuszyć, filety przekroić na połowy. Obsmażyć na oleju (schab 15 minut, filety 10 minut), oprószyć pieprzem i solą, zdjąć z patelni. Fasolkę gotować 4 minuty z dodatkiem soli i cząbru, odcedzić. Cebulę pokroić w ósemki, natkę pietruszki posiekać.

2. Boczek pokroić w paski, zrumienić razem z cebulą. Dodać fasolkę i natkę, poddusić, doprawić do smaku. Masło zasmażyć z mąką, wlać bulion i mleko, zagotować, dodać ser. Zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkiem, doprawić do smaku.

3. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć fasolkę szparagową. Usmażone mięso pokroić w dość grube plastry, ułożyć na fasolce, zalać sosem serowym. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Udekorować natką pietruszki.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy