Reklama

Pieczeń w jabłecznej glazurze

Karkówka z jabłkami posmakuje każdemu.

Czas przyrządzenia: 130 min
Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg ziemniaków
  • 80 dag marchwi
  • 1 cebula
  • 2 pory
  • 1 jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki dżemu lub galaretki jabłkowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, tymianek

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Piec przez 2 godz. w naczyniu żaroodpornym w temp. 200°C. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki, przesmażyć na łyżce oleju, posolić.

Po 30 min pieczenia mięsa dołożyć ziemniaki do piekarnika. Marchew i pory oczyścić, pokroić.

Warzywa dodać do pieczeni na 40 min przed końcem pieczenia.

Jabłko i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na reszcie oleju, dodać sok z cytryny i śmietankę, doprawić, dodać dżem i wymieszać.

Reklama

Na 10 min przed końcem pieczenia posmarować mięso glazurą. Podawać z warzywami, posypane tymiankiem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy