Reklama

Reklama

Pieczarkowe inspiracje

Z pieczarek możesz wyczarować danie główne, chrupiącą przekąskę albo przetwory.

Pieczarki w cieście z piwa

Składniki na 8 porcji: niepełna szklanka mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki jasnego piwa, pół łyżeczki soli i oleju, gałka muszkatołowa, 50 dag dużych pieczarek, tłuszcz do głębokiego smażenia.

Przygotowanie: Mąkę utrzeć z piwem, żółtkiem, solą, gałką i olejem. Dodać ubitą pianę z białka. Pieczarki oczyścić. Zdjąć skórkę z kapeluszy, ogonki odciąć od kapeluszy, posiekać. Kapelusze skropić sokiem z cytryny, aby zachowały ładny biały kolor i były jędrne po upieczeniu. Pieczarki zanurzać w cieście, smażyć po 6 minut w głębokim tłuszczu.

Reklama

Pieczarkowe mielone dla wegetarian

Składniki na 8 porcji: Ćwierć małej główki kapusty włoskiej, 1 marchew, 1 jeden ziemniak, 1/3 selera, por, 8 pieczarek, jajko, 4 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, oregano, kurkuma.

Przyrządzanie: Kapustę umyć, obrać ją z wierzchnich liści. Drobno poszatkować. Marchew, seler i ziemniaka obrać ze skórki. Pokroić na cząstki. Ugotować prawie na miękko. Odcedzić je, zostawiając 1/3 szklanki wywaru. Rozgotować w nim 2 łyżki płatków owsianych. Por przekroić wzdłuż i dokładnie umyć. Pokroić na plasterki razem z pieczarkami. Podsmażyć na oleju. Kapustę, marchew, seler, por, ziemniaka oraz pieczarki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Połączyć z rozgotowanymi płatkami owsianymi i jajkiem. Doprawić do smaku przyprawami, pamiętając, że do kotletów należy wsypać więcej przypraw niż do dań duszonych. Gdyby masa była zbyt wilgotna, dosypać trochę tartej bułki.

Na talerzu połączyć 2 łyżki płatków owsianych z tartą bułką. Przygotowaną masę podzielić na porcje. Formować z nich kotlety i obtaczać w bułce z płatkami. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (około 10 minut). Podawać z sosem beszamelowym albo musztardowym.

Sos beszamelowy: Dwie łyżki masła roztopić, wsypać 2 łyżki mąki, dolać tyle mleka, by sos był gęsty, chwilę gotować. Doprawić. Sos musztardowy: Do sosu beszamelowego dodać łyżkę musztardy, wymieszać, zagotować.

Pieczarki w pomidorach

Składniki na 6 słoików: 3 kilogramy pieczarek, Zalewa: 1 szklanka oliwy, 7 łyżek cukru, 4 duże cebule, 1 łyżka soli, olej do smażenia, 1 słoik przecieru pomidorowego, 2 litry wody, 1 szklanka octu, kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz mielony.

Przygotowanie: Pieczarki umyć, oczyścić, odkroić kapelusze od nóżek. Jeśli grzyby są duże, kapelusze przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w piórka. Pieczarki z cebulą usmażyć na rozgrzanym oleju, posypać solą i pieprzem. Włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Słoiki ustawić do góry dnem na ok. 2 godz Czas przygotowania 50 minut.


Dowiedz się więcej na temat: pieczarki | pieczarki faszerowane | pieczarki nadziewane

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje