Reklama

Pieczarkowa z szałwią

Składniki

  • pół kg pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • kieliszek białego wina
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • garść orzechów włoskich
  • pół szklanki śmietany
  • 5 łyżek koziego serka
  • 10 listków szałwii
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki pokrój w cienkie plastry, odłóż garść, resztę posiekaj. Szalotki i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle w garnku. Dorzuć grzyby, posyp mąką, zamieszaj. Dodaj wino, odparuj prawie do końca. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 20 minut na małym ogniu.

Zupę zmiksuj, zabiel śmietaną i dopraw. Rozlej do miseczek, na wierzchu udekoruj kozim serem, plasterkami pieczarek, listkami szałwii i uprażonymi orzechami. Podawaj z pieczywem.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy